Děkujeme za pochopení.
P76a19v47e64l 25D19v81o85ř26á98k
Paní autorko, napsala jste to moc hezky a ze široka. Jenže - jak poznat, co nám opravdu škodí a co ne?
Podle mé zkušenosti sníst něco, co mi nechutná (jak radíte), mi způsobí zažívací potíže. Když jíte něco s chutí, organismus se na to připraví a stráví cokoliv.
H57e65l86e39n83a 60M65u37n54z96a91r64o64v49á
Já Vám neradím sníst něco, co Vám nechutná.
Radím Vám najít si takový jídelníček, jaký Vám bude vyhovovat, který bude obsahovat pokud možno všechno, co tělo potřebuje. I vegetarián si může poskládat plnohodnotný jídelníček s dostatkem správných bílkovin.
Brambory, jablka, pomeranče, banány, okurky, mrkev, zelí, koření, bylinky za oknem, svíčková omáčka (i když je tučná),... Je toho na výběr tolik.
Nikomu neříkám, co má jíst. Jenom podávám informace o nových poznatcích z mnoha různých zdrojů, které do sebe krásně zapadají.
Ten doktor [1] tvrdí, že pokud nemáte alergii nebo nesnášenlivost, trávení si postupně na daný typ jídla zvykne, když bude mít dost vlákniny. Udrží na uzdě i cholesterol. A je to odborník, který se zabývá jídlem, trávením, analýzou mikrobiomu z výkalů i různých částí trávicí soustavy, co ty mikroorganismy potřebují a produkují, má praxi se spoustou pacientů s trávicími nemocemi a vidí na nich výsledky svých rad. Tělo se opravdu přizpůsobí. Dokáže trávit všechno člověkem stravitelné jídlo (mimo alergie a opravdovou nesnášenlivost).
Ale berte to rozumně. Jezte pestře to, co Vám chutná. Najděte si další jídla, která Vám budou vyhovovat.
Jestli nerad fazole, tak si kupte fazolovou mouku, nebo nějaké zkuste uvařit, rozemlít, usušit, rozemlít na prášek, a pak si trošku prášku přidávat do omáčky - jestli to jde (já to nezkoušela). Nebo zkuste trochu červené čočky místo nudliček do polévky. A co Vám nebude chutnat, to nejezte. Všechno je to Vaše svobodná volba na základě dostupných informací.
Každý si ten můj článeček přežvýká po svém a vezme si z něj něco jiného. Je to jen na Vás.
Předkové vždycky jedli to, co sehnali, v době, jak to zvládali. Tělo se vždycky přizpůsobilo. I hladu se do určité míry přizpůsobí.
Jde jen o to, že třeba pro hormon štěstí serotonin potřebujete nejen správné prožitky a myšlenky, ale také jíst suroviny, ze kterých se dá vyrobit, a potřebujete mít i ty kmeny mikrobiomu, které ho vyrábějí. Když ho nemáte dost, máte problém.
M83i76c85h20a16l 85S96e71d71m78í11k
Velkým propagátorem mikrobiomu je Radkin Honzák, píše a pořádá přednášky. Dokonce složil báseň Zmařená transplantace:
V temném lese smutně hýkal
právě opuštěný výkal.
H23e33l53e80n23a 65M60u14n44z68a57r66o76v50á
Pan doktor Radkin Honzák je úžasný. Poslouchám od něj všechno, na co narazím. A máte pravdu, že je jedním z těch mnoha, kdo povědomí o důležitosti mikrobiomu aktivně šíří.
Jenom by mohl mít i nějaká krátká videíčka pro lidi, kteří si nepustí hodinovou nebo dvouhodinovou přednášku nebo rozhovor.
M73i21r50e69k 65B84a22u54t96s79c47h
Když si dám panáka Jägermeistra, můžu si to napsat do stravovacího deníčku jako konzumaci 56 rostlin?
H32e70l78e39n12a 84M93u17n38z69a37r22o56v40á
No, máte sice 56 rostlin, ale k tomu antimikrobiální alkohol, který Vám to tam docela slušně pobije, takže ty bylinky nemají moc koho tam uvnitř nakrmit, že ne? Takže efekt na mikrobiom moc pozitivní nemají.
Nějaký chemický účinek ty byliny v těle samozřejmě mají, ale porovnat skutečné klady a zápory Jägermeistra neumím - kromě toho, že alkohol ubližuje i mozku.
Jednou za čas se tak moc nestane, protože to mikrobiom dokáže nějak přežít a zase se rozbujet, i když může být o něco chudší. Ale při častém a velkém příjmu ...
R40i40c59h30a79r36d 20P18o68l41á73š55e11k
Jen tak vlastně přemýšlím jestli vůbec znám třicet rostlin co se dají sníst.
P15a93v87e68l 35D73v42o90ř94á81k
Tlačenka. K ní cibule, okurka, zalít vinným octem, pivo - chmel, ječmen - a už jich máte 5. Jen se snažte.
H61e33l27e52n37a 23M11u47n65z55a82r87o22v50á
Díky za pochvalu.
To jsem shrnula z mnoha různých zdrojů. Ve spoustě videí o psychice z posledních let se mikrobiom hodně často zmiňuje.
Blbé je, že i obyčejná nespavost s mikrobiomem tak zamává.
A že člověk, který jednou začne trochu zajídat emoce nebo únavu z nevyspání, se už kvůli té změně mikrobiomu ocitne v začarovaném kruhu.
Dobré je, že když se o tom bude obecně vědět, mohlo by se zdraví lidí docela dost zlepšit.
A že všelijaké Alzheimery, Parkinsony a únavové syndromy by se třeba nemusely tolik rozvinout, i když jim to určitě úplně nezabrání.
- Počet článků 11
- Celková karma 8,14
- Průměrná čtenost 1517x