Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Paní autorko, napsala jste to moc hezky a ze široka. Jenže - jak poznat, co nám opravdu škodí a co ne?

Podle mé zkušenosti sníst něco, co mi nechutná (jak radíte), mi způsobí zažívací potíže. Když jíte něco s chutí, organismus se na to připraví a stráví cokoliv.

1 0
možnosti
Foto

Já Vám neradím sníst něco, co Vám nechutná.

Radím Vám najít si takový jídelníček, jaký Vám bude vyhovovat, který bude obsahovat pokud možno všechno, co tělo potřebuje. I vegetarián si může poskládat plnohodnotný jídelníček s dostatkem správných bílkovin.

Brambory, jablka, pomeranče, banány, okurky, mrkev, zelí, koření, bylinky za oknem, svíčková omáčka (i když je tučná),... Je toho na výběr tolik.

Nikomu neříkám, co má jíst. Jenom podávám informace o nových poznatcích z mnoha různých zdrojů, které do sebe krásně zapadají.

Ten doktor [1] tvrdí, že pokud nemáte alergii nebo nesnášenlivost, trávení si postupně na daný typ jídla zvykne, když bude mít dost vlákniny. Udrží na uzdě i cholesterol. A je to odborník, který se zabývá jídlem, trávením, analýzou mikrobiomu z výkalů i různých částí trávicí soustavy, co ty mikroorganismy potřebují a produkují, má praxi se spoustou pacientů s trávicími nemocemi a vidí na nich výsledky svých rad. Tělo se opravdu přizpůsobí. Dokáže trávit všechno člověkem stravitelné jídlo (mimo alergie a opravdovou nesnášenlivost).

Ale berte to rozumně. Jezte pestře to, co Vám chutná. Najděte si další jídla, která Vám budou vyhovovat.

Jestli nerad fazole, tak si kupte fazolovou mouku, nebo nějaké zkuste uvařit, rozemlít, usušit, rozemlít na prášek, a pak si trošku prášku přidávat do omáčky - jestli to jde (já to nezkoušela). Nebo zkuste trochu červené čočky místo nudliček do polévky. A co Vám nebude chutnat, to nejezte. Všechno je to Vaše svobodná volba na základě dostupných informací.

Každý si ten můj článeček přežvýká po svém a vezme si z něj něco jiného. Je to jen na Vás.

Předkové vždycky jedli to, co sehnali, v době, jak to zvládali. Tělo se vždycky přizpůsobilo. I hladu se do určité míry přizpůsobí.

Jde jen o to, že třeba pro hormon štěstí serotonin potřebujete nejen správné prožitky a myšlenky, ale také jíst suroviny, ze kterých se dá vyrobit, a potřebujete mít i ty kmeny mikrobiomu, které ho vyrábějí. Když ho nemáte dost, máte problém.

0 0
možnosti
MS

Velkým propagátorem mikrobiomu je Radkin Honzák, píše a pořádá přednášky. Dokonce složil báseň Zmařená transplantace:

V temném lese smutně hýkal

právě opuštěný výkal.

2 0
možnosti
Foto

Pan doktor Radkin Honzák je úžasný. Poslouchám od něj všechno, na co narazím. A máte pravdu, že je jedním z těch mnoha, kdo povědomí o důležitosti mikrobiomu aktivně šíří.

Jenom by mohl mít i nějaká krátká videíčka pro lidi, kteří si nepustí hodinovou nebo dvouhodinovou přednášku nebo rozhovor.

0 0
možnosti
MB

Když si dám panáka Jägermeistra, můžu si to napsat do stravovacího deníčku jako konzumaci 56 rostlin?

1 0
možnosti
Foto

No, máte sice 56 rostlin, ale k tomu antimikrobiální alkohol, který Vám to tam docela slušně pobije, takže ty bylinky nemají moc koho tam uvnitř nakrmit, že ne? Takže efekt na mikrobiom moc pozitivní nemají.

Nějaký chemický účinek ty byliny v těle samozřejmě mají, ale porovnat skutečné klady a zápory Jägermeistra neumím - kromě toho, že alkohol ubližuje i mozku.

Jednou za čas se tak moc nestane, protože to mikrobiom dokáže nějak přežít a zase se rozbujet, i když může být o něco chudší. Ale při častém a velkém příjmu ...

0 0
možnosti
Foto

Jen tak vlastně přemýšlím jestli vůbec znám třicet rostlin co se dají sníst.

0 0
možnosti
Foto

Tlačenka. K ní cibule, okurka, zalít vinným octem, pivo - chmel, ječmen - a už jich máte 5. Jen se snažte.

1 0
možnosti
JV
Foto

Díky za pochvalu.

To jsem shrnula z mnoha různých zdrojů. Ve spoustě videí o psychice z posledních let se mikrobiom hodně často zmiňuje.

Blbé je, že i obyčejná nespavost s mikrobiomem tak zamává.

A že člověk, který jednou začne trochu zajídat emoce nebo únavu z nevyspání, se už kvůli té změně mikrobiomu ocitne v začarovaném kruhu.

Dobré je, že když se o tom bude obecně vědět, mohlo by se zdraví lidí docela dost zlepšit.

A že všelijaké Alzheimery, Parkinsony a únavové syndromy by se třeba nemusely tolik rozvinout, i když jim to určitě úplně nezabrání.

0 0
možnosti
  • Počet článků 11
  • Celková karma 8,14
  • Průměrná čtenost 1517x
Jsem bytostně programátorka a pesimisticky naivní idealistka. Toužím po světě, kde jsou lidé rozumní, vzájemně spolupracují a pomáhají si, aby bylo na světě co nejlépe. Snažím se, aby všechno dobře fungovalo a ušetřilo co nejvíc práce.

Seznam rubrik