Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

V článku dost chybí konkrétní data a některé údaje jsou zavádějící. Chybí i kontext..

Kolik tun té síry lodě vlastně vypustí, se z článku člověk nedozví. Navíc se nejedná jen o pár lodí, ale o stovku párů lodí nebo pár stovek lodí (něco přes dvě stovky).

Kontext: Lidstvo vypouštělo koncem 80. let do ovzduší přibližně 70 MILIONŮ tun oxidů síry ročně. Z toho ČR přibližně milion. Příroda (sopky) přidává dalších cca 10 milionů tun. Od té doby se množství lidmi vypouštěných sloučenin síry trvale snižuje.

Všechny velké výletní lodě vypustí za rok v každém z nejvytíženějších přístavů (Barcelona, Benátky) zhruba 30 tun sloučenin síry (podle údajů v jednom z odkazů).

0 0
možnosti
Foto

Moc díky za upřesnění.

Ano, vím, že lidstvo se snaží emise síry co nejvíc hlídat a snižovat. Ale pokud jsou informace z mnou citovaných článků pravdivé, pak jedna největší loď vypustí za rok víc ner 4 tisíce tun oxidů síry, čili 133x víc než podle Vaší vyčtené informace všechny lodě za rok v jednom nejvytíženějším přístavu.

A jenom ty samotné dvě stovky výletních lodí vypustí víc síry než všechna auta v Evropě. To asi není málo, že ne?

Největší nákladní loď Emma Maersk vyprodukuje více než 4 000 tun stejných škodlivin.

Zdroj: https://helenamunzarova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=807514

Přiznávám, že nejsem odborník, že jsem jenom člověk, kterého ta čísla z článku v CHIPu šokovala, tak hledal další zdroje.

Myslíte, že když se ty emise posčítají, tak je to v rozumné míře? Já nevím. Absolutní čísla vypadají hrozivě. Proto jsem na to upozorňovala.

Nehledě na to, že EU od roku 2020 nařizuje razantní snížení a jaksi k němu zrovna moc nedošlo (jo, vím, že to není tak snadné a jednoduché).

Dejme tomu 200 lodí (těch největších výletních) řádově po 4 tisících tunách je odhad 800 tisíc tun (bude to míň). A to jsou jenom výletní lodě, ty dopravní se nepočítají. Spousta milionů tun to bude taky. Jenže přepravy zboží se lidstvo tak snadno nevzdá jako luxusu pár tisíc lidí.

On ten titulek původního článku v CHIPu je hodně zavádějící, protože mluví jen o emisích, což svádí k představě emisí CO2 a oteplování - to mě na novinářích fakt strašně štve. Proto píšu jenom o emisích oxidů síry.

0 0
možnosti

Je škoda, že vůbec nerozumíte tomu, o čem píšete. Ano, v mazutu je síra, víte proč?

0 0
možnosti
Foto

Aha, tak já nerozumím tomu, že pouhých pár výletních lodí (asi dvě stovky, že?) vypouštějí tolik oxidů siry?

Takže to je lež? Nebo omyl? Nebo je to pravda?

Pokud to není pravda, dejte sem zdroje, které tvrdí opak. Já jsem svoje zdroje uvedla.

Pokud je to pravda, je to tak správné? Je dobře, aby výletní lodě kvůli zábavě vypouštěly tolik škodlivin?

V ČEZu se už desítky let v elektrárnách dělá kontinuální měření emisí a musí se plnit limity, včetně oxidů síry. Ono snad není potřeba hlídat množství zplodin?

Jestli je to tak, tak máte pravdu, fakt tomu nerozumím.

Tak mi to, prosím pěkně, vysvětlete! A když si myslíte, že se mýlím, měl jste to uvést na pravou míru rovnou, včetně důkazů, aby ostatní lidé z mého článku nedostali psotník.

0 0
možnosti
  • Počet článků 11
  • Celková karma 8,14
  • Průměrná čtenost 1517x
Jsem bytostně programátorka a pesimisticky naivní idealistka. Toužím po světě, kde jsou lidé rozumní, vzájemně spolupracují a pomáhají si, aby bylo na světě co nejlépe. Snažím se, aby všechno dobře fungovalo a ušetřilo co nejvíc práce.

Seznam rubrik