Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Einsteinův mozek

Jak se Einsteinův mozek lišil od běžných mozků? Co ovlivnilo jeho úspěch? Co ovlivňuje naše nápady? Že nepotřebujeme být geniální, abychom byli přínosem? Každý z nás je důležitý.

Právě teď mě zaujal článeček Neurokouče na Facebooku o Einsteinově mozku. Že v některých oblastech měl míň neuronů ale víc podpůrných glií, některou oblast mozku měl menší ale neurony hustěji uspořádané. Co určovalo jeho genialitu? To se nikdy přesně nedozvíme.

Ale vede mě to k zamyšlení, jak vlastně probíhá vývoj civilizace. Různá vylepšení a drobné i geniální nápady, které nás posouvají dál.

Einstein byl génius. Otázka je, jestli musel nutně být větší génius než géniové v dobách před ním, po něm, i než géniové naší doby.

Kromě každého úžasného objevu a geniálního nápadu nějakého jsou na světě desítky tisíc, stovky tisíc, miliony lidí přemýšlejících a dělajících pokusy - s výsledky nadprůměrnými, průměrnými i podprůměrnými. Kolikrát si všichni musíme říkat: "Tudy ne, tudy ceta nevede!"

Takový fenomenální úspěch je produktem nejen geniality, ale i vytrvalosti a obrovského kusu štěstí. Jestli se člověk věnuje zrovna tomu, k čemu má nadání. Jestli je dost zvědavý. Jestli potká ty správné impulzy. Jestli provede zrovna ten správný pokus. Cesta ke každému objevu je plná pilné práce, ale i náhodných impulzů, které nás někam nasměrují.

A je pravda, že Einstein dokázal uchopit realitu jedinečným způsobem. Je otázka, jestli by na tutéž myšlenku vůbec kdy dokázal přijít někdo jiný, kdyby Einstein nežil nebo se nevěnoval fyzice.

Takže to vlastně není jenom o schopnostech mozku, i když hrají klíčovou roli, ale i o tom, jaké synapse se v mozku v průběhu života vybudovaly (čili o celé předchozí životní zkušenosti) a o tom, jak v kterém okamžiku zrovna ty signály proběhnou a co za myšlenky vyprodukují.

Co kdyby v tom klíčovém okamžiku Einsteinovi zrovna zazvonil telefon nebo někdo zaťukal na dveře? Přišla by ta myšlenka jindy a za jiných okolností?

Asi by přišla, protože po přijetí informací probíhá jejich zpracovávání i na nevědomé úrovni a úžasný nápad na nás vyskočí často v době, kdy jsme uvolnění a o nic se zrovna nesnažíme - ve sprše, na záchodě, na procházce,...
Že by alfa vlny? Mozek v se takové chvíli dostane do klidového stavu a dělá přitom na pozadí psí kusy, aniž bychom museli přemýšlet. Ale musíme to mít v hlavě předem už pořádně přechroustané, probrat si myšlenky ze všech stran, mít informace uspořádané tak, aby dávaly smysl. Máme všechno v paměti, vztahy uložené v mozkových synapsích (spojích mezi neurony). A pak z nich najednou vzejde ten úžasný nápad.
Proto se doporučuje si mezi prací i během studia dělat dost přestávek. Ve skutečnosti se musím přiznat, že pochopení přednášek z principů počítačů ke mně vždycky dorazilo zhruba až s měsíčním zpožděním po přednášce. Tak dlouho těm informacím trvalo, než se uspořádaly. A není to žádná ostuda.

O některé nápady bohužel i nevratně přijdeme, když si je nezapíšeme, protože je přebije nějaká následující myšlenka, ať je to sebevětší blbina.

Teď máme obrovské štěstí, jak jsou skoro všechny informace na internetu dostupné komukoli dostatečně zvědavému. Máme jedinečné podmínky pro vymýšlení, ale i pro zahlcení informacemi. Musíme si vybírat a uspořádávat. Všechno má své plusy i mínusy. Ale zvědavosti se meze nekladou. A zvědavost je náramně uspokojivá.

No a na závěr ještě to, že člověk nemusí být génius, aby něčím důležitým přispěl, ať už nápadem, objevem nebo svou mravenčí nebo nudnou prací. Každý má své místo, kde je důležitý – dokonce i když má nízké sebevědomí a nechce tomu věřit. Jak by se géniům přemýšlelo, kdyby netekla voda, nemohli si koupit jídlo nebo kdyby popeláři nevyváželi odpadky?

Ničeho se nebudeme bát a budeme všichni přemýšlet, až se nám bude z hlavy kouřit, že jo?

Autor: Helena Munzarová | neděle 28.1.2024 12:37 | karma článku: 6,85 | přečteno: 124x
  • Další články autora

Helena Munzarová

Pro nespavce a šiditele spánku – konečně se vyspat?

Dobrá otázka, jak se ráno cítíme, že jo? Jak se cítíte Vy nebo Vaše ponocující ratolest? Dobrovolně koukám na sérii šesti dlouhatánských videí o spánku a není to proto, že bych spala jako mimino.

27.4.2024 v 5:45 | Karma: 8,14 | Přečteno: 197x | Diskuse| Společnost

Helena Munzarová

Zázraky zdravého střevního mikrobiomu – a tragédie toho nezdravého

Nejsem doktor. Nedávám rady, jak a co konkrétně jíst – kromě rozmanitosti a dostatku rostlin. Neslibuji medicínské zázraky. Ale rozmanitost havěti ve střevech a to, čím ji krmíte, zásadně ovlivňuje skoro všechno ve Vašem životě.

20.1.2024 v 4:00 | Karma: 15,87 | Přečteno: 533x | Diskuse| Společnost

Helena Munzarová

Výletní lodě Carnival - víc zplodin síry než všechna auta v Evropě, no fuj! (CHIP 2023)

Oxidy síry - kyselé deště a odumírání lesů: auto za rok 100 gramů, největší nákladní loď 4 000 tun. Metan z fungl nové lodě na LNG = 10 tisíc krav. Z aut je sice 5x víc CO2 než z lodí, ale je to alarmující.

10.10.2023 v 15:14 | Karma: 13,14 | Přečteno: 482x | Diskuse| Společnost

Helena Munzarová

Zase volají po zákazu naplácání na zadek 2 – co musí být řečeno a zodpovězeno?

Jsem tu, abych KLADLA OTÁZKY, které je POTŘEBA ZODPOVĚDĚT. Je jich hodně. A prosím Vás všechny O POMOC s jejich zjišťováním. Proč vychováváme zrovna takhle? Jaké jsou důvody, možnosti, překážky? Jde to dělat lépe? Proč, co, jak?

30.9.2023 v 3:27 | Karma: 25,43 | Přečteno: 4398x | Diskuse| Společnost

Helena Munzarová

Zase volají po zákazu naplácání na zadek, to tady tedy dopadneme!

My všichni, kromě tyranů, se shodneme, že ubližování dětem (a nejen dětem) je špatné a že ho nikdo nechceme. Tyrani to nepřijmou nikdy. Ale pravidla jsou ve společnosti i v rodině nutná. A bez trestů a hrozby trestů to nefunguje.

23.9.2023 v 3:08 | Karma: 44,67 | Přečteno: 6644x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hromadná nehoda poblíž letiště blokuje Pražský okruh, jedno z aut skončilo na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  17:30

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahují na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

Česko a Německo sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, řekl Pavel

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  17:20

Česko a Německo podle prezidenta Petra Pavla sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, na...

Čarodějnice bez ohňů? V části Česka vydali zákaz, hrozí požáry

29. dubna 2024  15:14,  aktualizováno  17:02

Ve Středočeském kraji se od úterý nesmí zapalovat oheň, a to ani na zahradách v blízkosti lesa nebo...

Lihový boss Březina se ve vězení napravil a změnil hodnoty, tvrdí znalkyně

29. dubna 2024  16:55

Lihový boss Radek Březina, který si odpykává třináctiletý trest vězení za obří daňové podvody, se...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 8,14
  • Průměrná čtenost 1517x
Jsem bytostně programátorka a pesimisticky naivní idealistka. Toužím po světě, kde jsou lidé rozumní, vzájemně spolupracují a pomáhají si, aby bylo na světě co nejlépe. Snažím se, aby všechno dobře fungovalo a ušetřilo co nejvíc práce.

Seznam rubrik